Thursday, November 14, 2013

Seagate Backup Plus Drive USB 3.0 Disconnects and Reconnects on Windows 8.1 upgrade - Not a Workaround

This did not work. The drive still disconnect periodically when a Western Digital USB 3.0 drive connected to the same hub does not. I'm going to try removing all data and reformatting. I had to give up on this and re-purpose the drive on a pogoplug. Nothing written below worked. I am leaving this here so you can see my steps.

I have a Seagate Backup Plus Drive 2.0TB attached to a USB 3.0 port that started disconnecting and reconnecting on it's own when connected to USB 3.0. This started after I upgraded to windows 8.1 from 8.0. If the drive is moved to a USB 2.0 port there are no issues. I suspected a power savings issue since this would happen on an interval when the drive was not in use such as video streaming or surfing photos. The drive is a full size 3.5 inch drive in a portable USB 3.0 case with it's own external AC power adapter. Power to the drive should not be an issue.

I bought a SIIG USB hub and the problem persisted when the hub was connected to the USB 3.0 port without the 4 amp power adapter that came with the SIIG hub. Once the power adapter was added the drive no longer had issues.

Hub Info:

This is 3 USB3.0 ports and 4 USB 2.0 ports. I paid $28. There is a $20 coupon code that you can apply under the price. I am guessing that any externally powered USB 3.0 hub would work. This was my only windows 8 issue after upgrades to 6 machines.

No comments: